Bányászati csoportok - Ajkai Bányász Hagyományőrző Egyesület

  • Home
  • Bányászati csoportok

Aknamélyítő kör

2017-ben alakultak 18 fővel. Negyedévente 1 alkalommal jöttek össze, programjaik megbeszélése céljából (Bányásznap, Borbála-nap, kirándulások, kiállítások, emléktábla-kopjafa avatás, könyvkiadás)
Évente egy alkalommal buszos kirándulást szerveznek valamint egy alkalommal színházi előadáson vesznek részt Budapesten.( Operett, Madách, Vígszínház)
Július hónapban a közelben lévő Horgásztóra kirándulnak, ahol finom ételek és jó borok mellett kibeszélgethették magukat. Jelenleg 45 fő a taglétszáma, 50-70 éves korosztály.

Bányászati Társulás

A Bányászati Társulás havonta 1 alkalommal találkoztak. (Városi Múzeum, Bányászati Múzeum területén, Bányász Közösségi Ház) Új kezdeményezés született a társulás tagjai között a „Fogadj örökbe egy gépet” jelszóval. A felhívásra elég sokan jelentkeztek, így a Bányászati Múzeum udvarán található és kiállított gépekből 15 db már gazdára talált és felújításuk már megvalósult. E feladatokat magánszemélyek, civil szervezetek és volt bányászok és családjaik vállalták fel.

Saját maguk dönthették el, hogy melyik gépet szeretnék örökbe fogadni és önköltséges alapon felújítani. Egyesületünk tagjai is részt vettek e munkálatokban, páran, mint magánember, de az egyesület nevében is. A „Fogadj örökbe” mozgalom folyamatosan várja a gépeket felújítani vágyó önkéntesek jelentkezését.

Bányász Hagyományőrző Kör

A létszámuk 50 fő, akik a helyi bánya dolgozóiból és vezetőiből tevődnek össze. Eddig negyedévente 1 alkalommal jöttek össze, de a kulturális programjainkat rendszeresen látogatják. Az elmúlt évben a kör vezetői a helyi iskolákban tartottak előadást a gyermekek részére osztályfőnöki óra keretében. Téma a bányászat gyermekszemmel, valamint a bányászok munkájáról, bányalovakról, a bányászcsaládok kulturális és vallási szokásairól, a bányászat során megtalálható ásványokról.

Évente egy alkalommal az iskolásokat a Bányászati Múzeumban fogadják, ahol bemutatják a jelenlévő eszközöket, tárgyakat, ásványokat, melyek nagy érdeklődésre tettek szert. A gyerekeknek totót készítettek a hallottakról és mindenkit megvendégeltek süteménnyel és üdítővel. A totóért matricákat, hűtő mágneseket és képeket kaptak.

 


Kirándulást, színházlátogatást, fürdőzést közösen szerveztünk a városban működő bányász szervezetekkel. A városban lévő bányász szervezetekkel jó kapcsolatokat ápolnak, egymás rendezvényeink részt vesznek.